Επόμενη συνάντηση της ΕΕΑΕ, Κυριακή 24/2/2019
Αγαπητά μέλη και φίλοι της ΕΕΑΕ,
η επόμενη συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Ευγενίδιου Ιδρύματος την Κυριακή 24/2/2019 στις 18:30.
Σε αυτή τη συνάντηση θα έχουμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες :
-Στην πρώτη ομιλία θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την αστροφυσικό κυρία Καλλιόπη Δασύρα, η οποία θα μας κάνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα :
‘’Γαλαξίες και μαύρες τρύπες : γιατί συνεξελίσσονται’’.
Οι περισσότεροι γαλαξίες έχουν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πως δημιουργήθηκαν γαλαξίες και μαύρες τρύπες από το αέριο που υπήρχε πρωταρχικά στο Σύμπαν; Η μορφή των γαλαξιών καθορίζεται από εσωτερικές φυσικές διαδικασίες και από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους, πώς η εξέλιξη των γαλαξιών οδηγεί την αύξηση της μάζας των μαύρων τρυπών. Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε μαύρες τρύπες και πως επηρεάζουν τους γαλαξίες που τις φιλοξενούν.
-Η δεύτερη ομιλία θα γίνει από το μέλος της ένωσής μας Πέτρο Μαγουλά με θέμα :
«Αστροφωτοράφηση βαθέως ουρανού με κάμερα DSLR»
Θα παρουσιαστούν τα βήματα ενός project φωτογράφησης του Μεγάλου νεφελώματος του Ωρίωνα (M42) χωρίς την αναγκαιότητα ιδιαίτερα εξειδικευμένου εξοπλισμού, Παρουσίαση του διαθέσιμου εξοπλισμού. Λήψη των φωτογραφιών και των διορθωτικών αρχείων (calibration frames) καθώς και ανάλυση του ρόλου και της λειτουργίας τους. Προεπεξεργασία (auto-stacking & linear fit) με το λογισμικό Pixinsight. Επίσης θα αναλυθούν, με τρόπο απλό και κατανοητό, οι βασικές έννοιες του ιστογράμματος και των καναλιών που συνθέτουν μια ψηφιακή εικόνα RGB.
Η συνάντηση θα είναι ελεύθερη για τα μέλη και τους φίλους της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης και σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε.
Σας επισημαίνουμε ότι η συνάντηση είναι στο Ευγενείδιο Ίδρυμα, Λεωφ. Συγγρού 387 (είσοδος από οδό Πεντέλης 11) Παλαιό Φάληρο. Η προσέλευση είναι από 18:00-18:30
Σύντομο βιογραφικό των ομιλητών:
Η κυρία Καλιόπη Δασύρα είναι αστροφυσικός και έχει εκλεγεί επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Αστροφυσικής από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και διδακτορικού από το ινστιτούτο Max Planck και το Ludwig Maximilians Universitaet της Γερμανίας, το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι οι αλλαγές που επιφέρουν οι συγκρούσεις γαλαξιών στη δομή και την εξέλιξή τους. Επίσης έχει διατελέσει μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια όπου έχει μελετήσει πως μεταβάλλονται κάποιες ιδιότητες των γαλαξιών καθώς κοιτάμε πίσω στο χρόνο, προς την αρχή του Σύμπαντος. Εχει εργαστεί στο Commissariat à L’Energie Atomique στη Γαλλία, στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από πέρυσι βρίσκεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου δημιούργησε ερευνητική ομάδα με κονδύλια του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η μελέτη της επίδρασης των Μελανών οπών στην εξέλιξη γαλαξιών μέσω των ανέμων που δημιουργούν όταν απορροφούν ύλη κι εκλύουν ενέργεια. Το 2016 της έχει απονεμηθεί το βραβείο L’Oréal-UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη στην Ελλάδα.¨
Ο Πέτρος Μαγουλάς είναι πρόσφατο μέλος του συλλόγου μας δραστηριοποιείται όμως στην ερασιτεχνική αστρονομία εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να μπαίνει στον χώρο στης Αστροφωτογράφησης με μεγάλη επιτυχία και γεωμετρική πρόοδο. Ο Πέτρος είναι λυρικός τραγουδιστής (βαθύφωνος). Παράλληλα με τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής μελέτησε και κλασικό τραγούδι. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε πολλές παραγωγές όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή, την Όπερα του Κιέλου (Γερμανία), την Όπερα του Μπιλμπάο (Ισπανία), την Εθνική Όπερα της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία), το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου.
Με εκτίμηση
Γιώργος Νικολιδάκης
Πρόεδρος της ΕΕΑΕ