Αγαπητά μέλη και φίλοι της ΕΕΑΕ,
Η νέα μας διαδικτυακή συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 στις 18:30.
Στη συνάντηση αυτή θα μας μιλήσει ο Στέφανος Ξεφτέρης, ο οποίος διδάσκει το μάθημα της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Θα μας παρουσιάσει μια έρευνα που έγινε στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας της φοιτήτριάς του, Ελένης Ζουμπουρτικούδη, για την εκμάθηση του κύκλου ημέρας/νύχτας σε παιδιά του δημοτικού μέσω προσομοίωσης με εκπαιδευτικά ρομπότ.
Τα παιδιά στο Δημοτικό σήμερα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφορίας σχετικά με το ηλιακό σύστημα, από πληθώρα πηγών και εξαιρετικά καλοφτιαγμένων τεχνολογικών εργαλείων. Παρόλα αυτά σε έρευνες παρατηρείται ότι στις ηλικίες Δημοτικού υπάρχουν πολλές και σημαντικές παρανοήσεις ή «αφελείς» γνώσεις, που δημιουργούν γνωστικά εμπόδια που είναι δύσκολο να υπερκεραστούν. Ειδικά σχετικά με τον κύκλο ημέρας-νύχτας, παιδιά Δημοτικού περιγράφουν πολλά αντικρουόμενα νοητικά μοντέλα. Η έλλειψη εξωτερικής οπτικής γωνίας δυσχεραίνει τη μάθηση, με τους μαθητές στις μικρές ηλικίες να αποδέχονται αρκετά δύσκολα την ηλιοκεντρική οπτική, μια και η γεωκεντρική «βγάζει περισσότερο νόημα».
Η διδασκαλία της Αστρονομίας ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, οι οποίες ενισχύουν την κριτική σκέψη, καθώς και τα κίνητρα των παιδιών για μάθηση. Στα πλαίσια της έρευνας που διεξήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, μελετήθηκε ένα διδακτικό σενάριο για την εκμάθηση του κύκλου της ημέρας νύχτας – και λιγότερο με τις εποχές- στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα ρομποτικό μοντέλο (με βάση τα Lego Mindstorms) της Γης πάνω σε ένα περιβάλλον μικτής πραγματικότητας.
Στην ομιλία του ο Στέφανος θα παρουσιάσει την έρευνα, το σχεδιασμό και τα αποτελέσματά της. Κεντρικός ήρωας είναι το ρομπότ που παίζει το ρόλο της Γης στην τροχιά της γύρω από τον ήλιο, πάνω από ένα δάπεδο μικτής πραγματικότητας όπου τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν με την περιστροφή της Γης, τον άξονά της και την κλίση του, ώστε να βγάλουν μόνα τους τα σωστά συμπεράσματα για το "πού πηγαίνει ο ήλιος όταν νυχτώνει".
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Jitsi για τα μέλη και θα μεταδοθεί απευθείας και στο Youtube στον παρακάτω σύνδεσμο.
Σας περιμένουμε !