Μια αναλυτική παρουσίαση του Δημήτρη Μπαλάση του Λέοντα με τους ωραίους γαλαξίες και τα διπλά άστρα.
Ο Λέων (λατινικά: Leo, συντομογραφία: Leo) είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.
Ο αστερισμός αυτός περιλαμβάνει πολλά φωτεινά άστρα, όπως τον Βασιλίσκο (α Λέοντος) ή Καρδιά του Λέοντα, τον Ντενέμπολα (β Λέοντος) και τον γ Λέοντος (Αλγκιέμπα). Ομάδα αστέρων που παλιότερα αναπαριστούσε τη φούντα της ουράς του λέοντα μεταμορφώθηκε το 240 π.Χ. σε αυτοτελή αστερισμό χάρη στον Πτολεμαίο. Σ' αυτό τον αστερισμό δόθηκε η ονομασία Κόμη Βερενίκης.
Ο Λέων περιλαμβάνει πολλούς λαμπρούς γαλαξίες, όπως τα δίδυμο ζεύγος σπειροειδών γαλαξιών M65, M66 και M95, M96.
Λόγο της θέσης του αστερισμού ο Βασιλίσκος (Regulus) απέχει 0.46 μοίρες από το επίπεδο της εκλειπτικής, με αποτέλεσμα να δίνει κάποια φαινόμενα έκλειψής του από την Σελήνη και τους πλανήτες. Αν και η Σελήνη παιρνάει από μπροστά του σχετικά συχνά δε συμβαίνει το ίδιο με τους πλανήτες. Έτσι η τελευταία του έκλειψη από πλανήτη ήταν από την Αφροδίτη στις 7 Ιουλίου 1959 και η επόμενη θα είναι πάλι από την Αφροδίτη την 1 Οκτωβρίου 2044. Οι άλλοι πλανήτες δε προβλέπεται να δώσουν φαινόμενο έκλειψης, λόγο της κλίσης του επιπέδου των τροχιών τους, για μερικές χιλιετίες ακόμα!
Επίσης εδώ μπορείτε να δείτε μια εικόνα του αστερισμού του Λέοντα σε πολύ υψηλή ανάλυση από τον Rogelio Bernal Andreo για να κάνετε όσο ζουμ θέλετε και να δείτε τα αντικείμενα του αστερισμού.
Όλες οι παρατηρήσεις έχουν γίνει με τηλεσκόπιο 10” , εκτός αν γίνεται άλλη αναφορά σε τηλεσκόπιο μικρότερης ή μεγαλύτερης διαμέτρου.
Οι κατάλογοι είναι γραμμένοι με το εξής σκεπτικό: Στην αρχή περιλαμβάνουν, επιλεκτικά, κάποια άστρα, που χαρακτηρίζουν τον αστερισμό ή είναι ενδιαφέροντα διπλά ή πολλαπλά. Αυτό γίνεται για να εξοικειωθεί ο παρατηρητής με τον αστερισμό και να ελέγξει τις συντεταγμένες στο τηλεσκόπιό του. Στην συνέχεια περιλαμβάνονται τα λαμπρότερα και διασημότερα αντικείμενα του αστερισμού. Τέλος ακολουθούν τα αμυδρότερα έως πολύ δύσκολα αντικείμενα για μεσαίους μέχρι πολύ έμπειρους παρατηρητές. Στο τέλος του καταλόγου γίνεται αναφορά σε αρκετά αντικείμενα, όχι τόσο διάσημα, αλλά που για τον γράφοντα έχουν και αυτά, μεγάλο ενδιαφέρον.
Να τονιστεί ότι κανείς κατάλογος δεν είναι πλήρης και ότι γίνεται προσπάθεια ν’ ανανεώνονται συνεχώς.
Καλές παρατηρήσεις,
Δημήτρης Μπαλάσης